Minggu ni adalah minggu yang agak perit. Aku terpaksa siapkan 2 kerja untuk 2 group yang aku join. Gravyz untuk Comic Fiesta, and 84cube untuk Rantai. So kelam kabut sket. So far aku rasa aku still boleh manage. But work2 yang dh siap.. kualiti amatlah tahi skali. Betul la kata orang, buat keja last minit, hasil pun macam sampah. Tapi ni lah keja yang aku buat. Lukis dan men design. Walaupun aku rasa, word design dah makin fade away dari kebolehan aku. Bila aku mula nak buat design, aku tak dapat fikir apa pun. Rasanya aku betul2 semakin hilang kebolehan mendesign ni. Apa yang Tuhan beri akan Dia ambil balik bila kita tak pandai hargai pemberianNya. BUt aku harap dia tak ambik kebolehan melukis aku kerna tu ja benda yang aku boleh buat skrang untuk cari makan.

Next week, aku akan ke KL. 2 Event. So harap semua berjalan lancar and dapat spent sket masa dengan kawan2 (indeed, aku jadi x siuman sebab takde member kat sini, sampai ikan pun aku bantai ajak sembang). Aku rindu kalian. Aku rindu sembang tentang masa lalu. Aku rindu minum milo ais sama2. Aku rindu nk karaoke (ye la tu). Aku rindu segala-galanya tentang kawan. InsyaAllah kalau ada rezeki, aku sumbat gambar2 event pas aku balik nanti.

Currently listening back to 'Work' by Jimmy Eat World.


Read Users' Comments ( 1 )

Tunnel


As days goes by.. its been a while. Tatkala aku menyemak semula tarikh terakhir aku update blog ni.. terasa amat jauh skali. Jarak masa untuk aku mula menabur kata-kata semula di sini. Aku hilang antara masa itu dan ini.. 1 dan 2.. titik pertama dan titik terakhir.. dan di antara jarak masa itu jugak aku hilang dlm diri. Hilang dari semua. Hilang dari kebenaran. Aku jatuh ke bawah. Ke alam kegelapan yang aku cuba tidur untuk tidak bergerak dan berfikir apa-apa. Setelah beban jatuh ke bahu bertalu-talu seolah2 mengejek 'mampukah kamu menanggung aku?. Mampukah aku?. Dan pada waktu itu juga aku tenggelam dalam gelap dan hindari diri dari mata dunia.

Kini aku mula dapat membuka mata. Merangkak mencari cahaya untuk keluar dari gelap. Melalui terowong sunyi yang hanya ditemani cahaya kecil yang tak pernah jemu menjemput aku bangun semula. Kini aku mula stabilkan hidup aku. Beban dunia diri, cinta, kerja, dan hidup. Aku cuba untuk harunginya sekali lagi. Demi mereka yang tak pernah jemu memanggil nama aku, memimpin aku, menghulur tangan buat aku. Kepada rakan-rakan dan mereka yang aku hargai dan sayangi, maafkan aku kerna hilang dari mata kamu semua, aku akan cuba untuk terus merangkak, menghargai kamu semua semula.. menghargai masa yang ada.. menghargai si dia yang aku tak pernah jemu mencintai...

...melalui terowong gelap dan sunyi.. aku cuba mencari semula diriku yang telah hilang di mamah waktu dan cinta duniawi.

---------------------------------------------------

I set out alone,
Crawl through the tunnel,
My eyes can hardly see the other side,
No longer cold,
Or feeling in trouble,
I realize that I am just alive....
So let it shine,

Cause we are, the light in the tunnel,
We are the living and dying,
See how we are, alone in the world,
We are the light in the tunnel,
That's all.....

'Tunnel' by The USED.


Read Users' Comments ( 0 )

Sebelum Cahaya


Kita menutup mata. kita bangga dengan apa yang kita ada. Kita lupakan DIA yang ciptakan kita. Beri nyawa.. pinjamkan jasad.. Kita lali dengan duniawi. Kita rela biarkan diri ditenggelami gelap. Kita jauhkan diri dengan cahaya.. dan juga DIA.

Semalam.. Tuhan tunjukkan aku kekuasaanNya. Tuhan buatkan aku nampak tentang kesedaran.. tentang agama.. tentang keinsafan.. tentang kembali kepada yang benar. Seorang kenalan aku yang aku anggap sahabat.. minta aku untuk tunjukkan dia smula jalan yg benar. Minta aku bawa dia semula ke jalan yang diredhai. Aku gembira tatkala si dia yang selama ni sibuk dengan hal duniawi, meminta sedikit jasa utk bawa dia pulang ke arah yang benar. Aku bantu sedaya mampu memandangkan aku akui diri aku jugak tak pernah sentiasa ingati DIA.. tak pernah cukup untuk bergelar hambaNYA. Namun aku bersyukur.. Tuhan buka hati beliau (si sahabat) utk kembali menyeru seruanNYA. Dan sekaligus mengingatkan aku tentang terus menunaikan perintah.. dan terus kagumi kekuasaan dan keagunganNYA.

Moga dia (si sahabat) akan terus berada dijalan ini buat selamanya.. terus sujud untuk NYA.. terus kekal ibadahnya.. terus lebih dampingi diri kepada NYA.. terus menjadi hambaNYA yang sebenar. Moga pintu hatinya (si sahabat) terus terbuka untuk Tuhan yang Maha Esa. Moga TUhan jugak membuka pintu hati ku.. untuk terus beribadah padaNYA.. dan mengizinkan hati ini menerima nya (si tercinta) semula..

--------------------------------------------------------

Ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu...
cinta..



Read Users' Comments ( 1 )



I hate the way you talk to me, and the way you smile.

cause it makes me feel like only want to listen to you for the rest of my life.
I hate the way you ride with me.
cause it made me think im the only luckiest man alive when u hug me.
I hate it when you stare.
it makes me weak and melt in front of you
I hate your lame cellphone sound, and the way you read my mind.
cause it really made me feel that youre around
I hate you so much it makes me sick; it even makes me rhyme.
even thou i never understand what the 'hate' word means
I hate the way you're always right.
cause you really do
I hate it when you lie.
cause it seriously hurt so much, especially from you
I hate it when you make me laugh, even worse when you make me cry.
youre the only one who capable to do that both all the time
I hate it when you're not around, and the fact that you didn't call.
thats when i feel the most emptiness moment in my life
But mostly I hate the way I don't hate you.
Not even close, not even a little bit, not even at all.

(Originally from '10 Things I Hate About You' movie but ive made some edit to it)



Read Users' Comments ( 2 )


1hb September 2007. Terikatlah sudah hubungan suami isteri buat Muhd Jamal sahabat sehidup sematiku.. bersama wanita pilihannya.. Siti Khadijah. Akhirnya, setelah bertembung dengan berbagai2 dugaan dan halangan ribut dalam hubungan, mereka berjaya akhirinya dengan baik. Alhamdulillah. Agak sedih sbnarnya bila sahabat baik yg sama2 berendam lumpur, di denda mak ayah sebab balik lewat, dan lain2 memori yang x dilupakan.. akan menjadi org lain kelak. Tak dapat karaoke skali.. tak dapat mandi sungai skali..

Tapi.. aku juga penuh gembira tak terkata.. sebab dia berjaya tawan hati si dia, yang paling dia mahukan dalam hidupnya. Jadi, tahniah buat kamu Madd. Moga kamu masih orang yang sama dan kekal selamanya. Jaga si dia dengan baik kerna dia adalah separuh hidup kamu sekarang.

Madd :
aku mmg terharu hang dapat mai, sampai 3 malam lak tu

Aku : theres a dark time of my life.. where i need a smile and a hand to pull me back up again.. as i struggle to see how im drowning into the darkness of pain.. as im about to give up on evrything.. thats when i saw u.. sit beside me.. smiling with a lot of hope.. offered your friendship hands that make me alive and stand again.. so if u tell me what i did to u 3 days ago.. it cant compare how much u did to my life that time and all the rest of my life..a thousand thank u still wont repay what u have done so much in my entire life


Read Users' Comments ( 1 )


Kemanapun aku pergi
Bayang - bayangmu mengejar
Bersembunyi dimanapun
Selalu engkau temukan
Aku merasa letih dan ingin sendiri
Ku tanya pada siapa
Tak ada yang menjawab
Sebab semua peristiwa
Hanya di rongga dada
Pergulatan yang panjang dalam kesunyian

Aku mencari jawapan di laut
Kuseret langkah menyusuri pantai
Aku merasa mendengar suara
Menutupi jalan
Menghentikan petualangan

Kemanapun aku pergi
Selalu ku bawa - bawa
Perasaan yang bersalah datang menghantuiku
Masih mungkinkah pintumu ku buka
Dengan kunci yang pernah kupatahkan
Lihatlah aku terkapar dan luka
Dengarkanlah jeritan dari dalam jiwa

Aku ingin pulang...
Aku harus pulang...


Read Users' Comments ( 1 )

D'oh!



Org kunin? tu la antara persoalan pertama masa aku kenal Simpsons. Dan sejak tu..aku mula layan kerenah keluarga kulit kuning ni. And tanpa sedar2.. siri dia dah mencapai 18 musim dengan kuantiti 400 episod. Banyak tu. Matt Groening mmg dewa habis buat crita katun lawak. Tengok je contoh crita Futuruma yg lawak tahap adabi tu.
Ok bebaru ni, dunia filem dilanda The Simpsons Movie yg berjaya kalahkan pirate of carribean 3 dan spiderman 3 di awal minggu. And ia mmg menakjubkan. Di kala semua studio animasi terkenal sibuk bikin animasi 3D.. diorang still state dgn style 2D (ada gak sket2 3D cell shading). And overall.. memang bunuh diri punya lawak. makan kurang hajar and makin serius. Rasanya just beberapa minit ja jiwa aku tenang dr gelak. Yang lain penuh ngan humor yg mmg sakit perut nak gelak. Bayangkan.. belum lagi habis gelak satu lawak tu.. dah datang lawak lain. Sampai kan starting waktu logo 20th century tu pn dh di bantainya lawak. Dan ia.. aku amatlah puas hati, even tension gila tengok aksi bodoh n tingkah laku Homer yg tak penah2 nak berubah. jadi.. bagi mereka yg minat gila crita ni.. pegi la tgk. Utk yg tension ngan life pon.. pi la tgk jugak. Sbb 100% klua panggung puas hati. Touche' !!


Read Users' Comments ( 0 )

Die Pokopen !!



Again.. lately aku teramatlah busy dgn keja. Campur aduk pkara2 life lagi. So mcm yg sebelum ni.. dh tulis punya lama.. but baru nak post. Aku jadi malas nak bukak and post.. knapa tah.
Topik kali ni tak ada apa sngt. Cuma nak tayang figure baru. Aku beli awal bulan lepas. 100 lebih kat Toy's R Us. First time tgk sarjan keroro naik mobile suit dia.. aku dh teruja nak beli.. then bila dah ada duit.. dah habis dijual, camtu la selalu. Then tetiba masa jenguk2 Toy's R Us aritu.. ada plak jual satu set. Rembat terus. Nak beli satu2 memang nangis aa.. bkn nangis price.. tp lokasi. Jadi itulah dia. Kawaii (cute) tak?


Read Users' Comments ( 1 )



Sbnarnya dh tulis lama. Tapi sebab malas nak post, ngan mood aku tunggang langgang, mm.. cincai la ek.


Scar head. Pertama kali aku kenal budak ni, waktu tu aku, emm ntah la tak ingat. But aku stat tringin nak baca and ambil tahu tentang dia bila aku baca review2 yang katakan cerita dia memang best bangat. Dan bermula la haritu aku kenali dia dan dunia magiknya, Harry David Potter.

Order Of The Pheonix. Memandangkan adik aku amatlah gilakan skali HP, maka aku trpaksa beli 2 tiket seminggu awal n pada tayang pertama. Dan sememangnya semakin lama, crita dia semakin gelap. Dari cerita warna warni yang menggembirakan, sampailah ke tahap penuh emosi and kegelapan. Aku gak baca bnyk review peminat yang katakan cerita kali ni amat tahi skali antara semua trilogy nya yang telah dibikin sebelum ni. But bagi aku, ok ja. Semua plot penting berjaya dimuatkan, even banyak scene2 dalam buku yang aku harap ada tapi takdak. But so far. Crita dia ok. Banyak tertumpu pada Harry dengan emosi dia yang semakin dewasa n cuba sesuaikan dengan keadaan yang kini dah semakin hampir dengan peperangan sebenar dalam dunia magik n sekaligus berkait dengan keamanan dunia nyata. Tak banyak sangat cerita2 pasal persahabatan Harry n 2 member kamcin dia. Maybe pengarah nk focus kepada apa yang lebih penting kot. Semakin banyak kematian. Menyaksikan kematian org kesayangan Harry lagi kematian orang penting pada siri seterusnya. Dan part terakhir tika perlawanan Death Eater ngan Phoenix Army, mmg perlawanan sihir terbaik aku pernah tengok. ( Kalau nak banding dengan Covenant ngan Charmed la) Dan pada org2 yang komen crita ni tak best, fikir la balik. bukan senang pengarah nk muatkan novel 300 helai (aku agak2 ja, malas nk p check balik) ke dalam 2 jam filem. Apa-apa pun, sebagai die hard fanz Harry Potter, aku ok ja dengan semua yang ada. Hahaha. Apa-apa pun, kepada peminat setia, kita nantikanlah novel terakhir 'And The Deathly Hollow' yg bakal release pada hujung Julai ni. Dan Satu ayat dari petikan article yang aku baca, perkataan yang semua orang menanti jawapan sebenarnya..

"Aku dah bunuh dia" Kata J.K Rowling sambil menangis pada si suami selepas tamat penulisan buku terakhir Harry Potter And The Deathly Hollow.

Best
- Fight Last yang memang layan
- Semua pelakon adalah orang yang sama. Pengarah memang teliti.
- Setiap pelakon semakin menampakkan ke professional an dalam bidang lakonan

Tak Best
- Banyak scene best yang tadak
- Banyak part yang diubahsuai
- Kejap sangat, huhu.. tak puas tengok



Read Users' Comments ( 0 )

Pushing Me Away



Kenapa cinta harus datang dengan kecewa, sedih, sakit dan macam-macam lagi perkara yang memeritkan. Bukan niat aku untuk menjaja kesedihan aku atau kisah cinta karat aku. Aku hanya rasa senang hati bila dapat tulis macam ni (walaupun x sesenang mana pun). Jadi pada mereka yang malas nak baca luahan hati busuk dari orang macam aku ni, stop je stakat ni. Then pegi bukak tv layan Janji Diana.

Baru ja brapa minggu aku dapat ketengan dari dia. Memaafkan dan dimaafi. Tapi itulah, Sentiasa dipenuhi hitam dari putih. Belum sempat aku kecapi kegembiraan bercinta, aku di uji lagi dengan dugaan yang begitu memeritkan. Tambahannya apabila aku mempercayainya. Dan dia tidak berpegang pada kata-katanya. Aku tewas. Aku marah. Aku sakit. Aku sedih. Dan sekali lagi aku menjadi manusia yang hilang arah. Aku x dapat terima apa yang dah jadi. Dan dia memilih kehidupan yang aku tak terima. I trusted her. But she always make it hard to be faithful. Aku hampir mempersoalkan, adakah dia untuk aku? adakah aku layak untuk dia?
1 minit aku melihat kegembiraannya dan yang lain hanya kesedihan. Adakah masih aku adalah untuknya?

Aku dah letih. Aku dah seperti hampir ke penghujungnya. Mempertahankan hubungan yang penuh dengan kesedihan berbanding kegembiraan. Aku yang menyakiti. Aku seperti tak sanggup melihat dia menangis lagi. Moga masih ada harapan kelak. Buat masa ini, sedingin hati aku, seperit jiwa aku, aku terus diam membisu. Melawan perasaan kecewa, dan bermati-matian mengharungi duka aku sendiri.

--------------------------------------------------------

Kulepas semua yang kuinginkan
Tak akan kuulangi
Maafkan jika kau kusayangi
Dan bila kumenanti
Pernahkah engkau coba mengerti
Lihatlah ku disini
Mungkinkah jika aku bermimpi
Salahkah tuk menanti

Takkan lelah aku menanti
Takkan hilang cintaku ini
Hingga saat kau tak kembali
Kan kukenang di hati saja

Kau telah tinggalkan hati yang terdalam
Hingga tiada cinta yang tersisa
Di jiwa

+ Listening back to Yang Terdalam by Peterpan


Read Users' Comments ( 1 )


Dengar ja suara Peter Cullen(Voice over utk Optimus Prime) pada permulaan crita, aku dh mula tak boleh duduk diam. Dan 15 - 20 minit utama, penonton dah di sajikan dengan aksi perang yang melampau2, (mmg feveret pengarah Michael Bay letup2). Cuma perangnya di sertakan dengan robot. Setelah penantian selama berabad, bagi kami yang membesar pada tahun 80-an.. akhirnya, dia muncul gak. Filem yang amatlah diharapkan oleh peminat untuk ke layar perak sebagai filem sebenar. Transformers. Itu namanya. Familiar tak bagi yang bukan fans?

Aku masih ingat pertama kali aku kenal mesin bernyawa yang boleh transformasi ni. Teruja tak payah cakap la. Treler tukar jadi robot. Time tu kira Transformers dengan Go-Bot ja yang buat robot transformasi kenderaan. Tapi Transformers lebih menyerlah.

Filem ni, emm.. apa yang nk di komen, penuh aksi, komedi, soundtrack best, macam2 la. Tapi aku still rasa lack kat something. Feel transformer tu cam kurang. But Still worth watching. CGI diorang memang betul2 mengagumkan. Tengok waktu diorang transformasi dlm keadaan cepat. Kagum. Salah satu scene yang buat aku kagum, waktu pertama kali logo Autobots muncul kat stering kereta BumbleBee, satu pawagam teruja. Especially Fans yang betul2 nk tengok Transformers ke layar perak. Dengan Peter Cullen, suara asal Optimus Prime sanggup gunakan suara dia lagi untuk filem ni.

Senang cakap, untuk fans transformers, korang suka ke tidak perubahan robot or apa2 dalam filem ni, tengok je. Kalau rasa diri tu diehard fans. Arghh.. korang semua pegi tengok ja la. Jangan komplen.

Autobots !!!.. Transform and roll out !!!

+ Listen back to old song - 'The touch' by Stan Bush and 'Transformers Theme' by The Lion (Transformers Animation Movie Soundtrack)


Read Users' Comments ( 2 )


Am i that selfish? can i be selfish? im asking her over and over again. As i told her whats really inside me.. she forgive me. And i can see a couple of tears drop from her eyes. I realize, shes touched. So am i. After what happen a couple days before, as i treat her like what im not supposed to, im glad were finally can see each other through eyes and eyes again.

i realize what kind of jerk i am. I made her cry. I hurt her. I always hurt her. Make me realize, am i really the guy who's destined to be with her? am i really capable for her? Is she deserve a worst guy like i am?. Then i start to fully realize how lucky i am. She chose me. She never give up on me, even sometimes i tried to make her hate me so he can realize what kind of person i really am. She always said she dont understand me and how she tried to. But what i really understand, she already know who i am. What kind of person i am. Thats when she makes the choice. She chose me. Over million people out there. God please make her mine.

+ Current listening :- 'Before It's Too Late' by Goo Goo Dolls.


Read Users' Comments ( 0 )

Earthquake


She had an earthquake on her mind
I almost heard her cry out as I left her far behind
and knew the world was crashing down around her

I sink now to the ocean floor
Because I know that we are more
But I've made this mess, I built this fire
Are you still mine?

Cause baby, I'm not alright when you go
I'm not fine, please be all mine
I never want you to go because I am all yours
So please be all mine

She had an earthquake on her mind
Apparently the kind that would bury us alive
By putting all this weight on us forever
I lie here on the ocean floor,
broken castle by the shore
And I made this mess, I built this fire
Are you still mine?

Cause baby, I'm not alright when you go
I'm not fine, please be all mine
I never want you to go because I am all yours
So please be all mine

Let me save us
I've slaughtered us, I've murdered our love
I can taste it,
This blood in my mouth, this knife in my lungs
Have I murdered our love?
Have I murdered our love?

Cause baby, I'm not alright when you go
I'm not fine, yeah please be all mine
I never want you to go because I am all yours
So please be all mine

Cause baby, I'm not alright when you
Baby I'm not alright when you go
Please be all mine
I never want you to go because I am all yours
So please be all mine

Please be all mine, mine

+ Current Listening : 'Earthquake' by TheUsed

Lyric by TheUsed from the song Earthquake


Read Users' Comments ( 0 )

The Kill


Its so sad to begin my space with unhappy story. I like to keep it all alone cause its too embarrassing of me to tell anyone. But i decide to tell and say how scare i am so people will know what a weak man ive become.


Someone i love was hurt accidentally. But as a man of her.. i should comfort her at the time she's really in pain and needed me. But im scared, im scared to know how painful she is and not there to avoid the thing that happen and even take her pain away. im speechless, I cant think at all even a single kind of image. I know ive started to sound emo and undependable. Hoping people to know how weak and chicken i am to face the truth. I know it sounds like a lame kind of thing, but thats who i am. Im so weak.

As she struggling the pain and feel more pain because of my lame act, im drowning with my own 'too-worried' sickness and my own kind of pain. Im sorry. And im sorry for wasting your time to read this rubbish story with a deadly crap grammar from a deadly lame guy.

+ Current Listening Song : 'home' by Daughtry

The Kill is the song title by 30 Seconds To Mars



Read Users' Comments ( 0 )

Chapter One



Blog. Tu la namanya. 2 3 tahun dulu.. aku kenal benda ni yang menjalar kat Malaysia. Mungkin dh lama wujud..(aku ja yang tau benda ni 2 3 tahun lepas..kuno). Dan dalam masa 2 3 tahun tu jugak.. aku belek banyak blog dari luahan hati.. sampai la ke isu semasa. Dan tak dinafikan aku suka certain blog yg menyampaikan info dan kata-kata hati yang betul2 buat aku terima msg tu. Hingga satu hari tu.. kawan2 aku minta aku buatkan blog memandangkan diorang cakap aku bagus dalam penulisan (bagus hapa..). Tapi aku terpaksa refuse sebab aku akui yang aku tak ada bakat lansung dalam menulis. Cerpen darjah 6 pun aku tak penah dapat atas 75. Di sertakan juga dengan topik dan perkara yang aku tak tahu nk sumbat dalam blog ni. Tapi setelah aku disogok dengan milo ais sebanyak 2 cawan, aku pun cuba buka blog aku seniri yang aku tak pasti bila akan berakhir. So here i am.. maaf kalau penulisan aku tak bagus, tah apa2, tak ada sistematik dan lain2 lagi keburukan pada waktu ini dan hari2 yang bakal mendatang. Aku hanya ingin mencari sedikit ruang di dunia blog ni. Sila beri tunjuk ajar. Tegur mana silap dan terima kasih kepada yang sudi beri laluan untuk aku menulis tentang diri aku or mungkin apa yang aku ingin tulis.Cuba mencari angin lain di kala rakan2 cubies aku tengah rancak bermain fotopages.

+ Current Listening Song : 'Smother Me' by The Used

Chapter One is the song title by Lifehouse


Read Users' Comments ( 1 )